Pitőr különböző írásai

Pitőr különböző írásai

Elmélkedés a koronavírus (COVID-19) kapcsán

2020. július 26. - Pitőr

Az elmúlt időszak szerte a világban, és még jelenleg is a koronavírusról szól. Sokan vannak, akik szerint az egész dolog túl van lihegve, és nincs semmi valóságalapja, csupán megy a pánik keltés. Ami tény, hogy a járvány elég alaposan megroppantotta a különböző országok gazdaságát, és a bejegyzés írásának idején az Egyesült Államokban, valamint Brazíliában tombol a leginkább a járvány. A híradások szerint.

A koronavírus a kínai Vuhan tartományból indult, és rövid idő alatt elterjedt a bolygón. Ez miért volt lehetséges? A modern közlekedési eszközöknek köszönhetően, amikkel relatíve rövid idő alatt nagy távolságokat tudunk áthidalni. Nem is kívánok ennél mélyebben tudományos fejtegetésekbe bonyolódni, azért vannak a tudósok, hogy az ilyen összefüggéseket és egyéb dolgokat feltárjanak.

Inkább valami mással kapcsolatban gondolkodtam el, ahogy jöttek a különböző intézkedések a járvánnyal kapcsolatban. Bevezetésre került a maszk viselése, a vásárlási időzóna, felszólítottak mindenkit a nagyobb távolság tartására, a rendszeres, alapos kézmosásra, a kézfertőtlenítésre, valamint arra, hogy csak nagyon indokolt esetben (munka, élelmiszer vásárlás) hagyja el az otthonát. Sokan forrongtak emiatt, nem tetszésüknek adtak hangot.

Sok üzletben is változtak a vásárlással kapcsolatos dolgok. Például az eddig szabadon tárolt pékárukat lefedték, és tanácsot adtak, hogyan használhatjuk a zacskót, ha nincs a közelben a pékáru megfogására szolgáló csipesz. Sok ember rengeteg lisztet, fertőtlenítőszert, és egyéb dolgot felvásárolt, köztük az előrecsomagolt élelmiszereket. Ez jól tükrözte, milyen rövid idő alatt estek pánikba az emberek. Pedig a Galaxis útikalauzra rá van írva szép, nagy betűkkel: NE ESS PÁNIKBA! Megfontolandó tanács. �

Csendben figyeltem, hogyan viselkedtek az emberek a magyarországi járvány csúcsán. A legtöbben, bár mérgelődtek, és feleslegesnek találták az intézkedéseket, betartották azokat.

Elgondolkodtam, hogy sok esetben azok a dolgok, amiket elrendeltek, nem csak ebben a vészterhes időkben kellene követni, hanem a mindennapi életben is. Ilyen a rendszeres, alapos kézmosás. Sokszor voltam tanúja a munkahelyemen, hogy a mosdóban sokan csak leöblítették a kezüket, még akkor is, ha éppen előtte végezték el a nagy dolgukat. Ez higiénikus és biztonságos? Egyáltalán nem. A szappan használata nem olyan bonyolult a vízzel karöltve.

Korábban a vásárlásaim során többször tanúja voltam annak, hogy egyes emberek könyékig bent turkáltak a pékáruk között, teljesen átforgatva azokat, miközben ki tudja, milyen kórokozókat juttattak rájuk. Annak is szemtanúja voltam, amikor valaki a kukában könyékig turkált sörös dobozok után, és utána ment be vásárolni. Vajon a kuka patyolat tiszta? Kíváncsi lennék rá, milyen baktériumok találhatóak meg egy-egy kuka külső és belső felszínén, van-e valami igazán veszélyes, ami komoly betegségeket okozhat.

A sorok írásakor a magyarországi járványintézkedések már jelentősen fel vannak lazítva, ami jót tesz az ember mentális állapotának. Nem így az a kilenc hét, amíg a munkahelyemen állandóan délután dolgoztam, mivel a cég vezetősége azt a döntést hozta, hogy befagyasztják a műszakokat, és eltolják a műszakváltást. Bizony ez is sokakat megviselt, főleg úgy, hogy az ingázás miatt sokan este tizenegy és éjfél között értek haza, így nem sok idejük maradt a mindennapi ügyeik intézésére.

Amit mindenképp tovább kellene vinni ebből a járványból, az az alapos kézmosás, esetenként a fertőtlenítés, valamint azt, hogy a nem csomagolt élelmiszert nem tapogatjuk össze, hanem használjuk a rendelkezésre álló eszközöket.

Azokat a dolgokat, amikre a járvány alatt felhívták a figyelmünket, mindennaposnak kellene tekinteni, hogy megelőzzük az ilyen, és ehhez hasonló járványokat. Már ha ez egyáltalán lehetséges. Ki tudja, hol, és milyen vírusok, baktériumok bujkálnak, amik képesek jelentősen megtizedelni a Föld népességét, ami a bolygó szempontjából kifejezetten üdítő lenne, hiszen az erdős területek egy része tudna regenerálódni, feltéve, hogy nem okoztunk maradandó károkat egy-egy területen. De ennyi elég is lesz a koronavírus járvány való elmélkedésből.

A bejegyzés trackback címe:

https://irasok-sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1516077588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása