Pitőr különböző írásai

Pitőr különböző írásai

Értekezés a „Lapos Föld” elmélet kapcsán…

2019. március 09. - Pitőr

lapos.jpgOlyan nagy tévhitben éltem. Azt hittem, a XXI. századi ember már kellően sok információval rendelkezik bolygónkról, a Földről, és a környező űrről. Ám rá kellett jönnöm, hogy az emberi butaság (pontosabban a hülyeség, mert a butaság egy bizonyos pontig kezelhető…) határtalan. Ez sokszor szorgalommal és kitartással párosul. (Az emberi hülyeség, és ostobaság mint hajtóerő, nem újdonság a számomra…)

Mikor először találkoztam a Lapos Föld elmélettel, hitetlenkedtem, hogy ilyen létezik a XXI. században. Tévedtem. Ráadásul mint kiderült, ez az eszme követőkre talált. A hírességek között is. Mikor is volt ilyen utoljára? (A XIX. század végétől a XX. század közepéig) A középkor már rég elmúlt… Az ókori görögök elég nagy tudással rendelkeztek (nem akarom felsorolni, mi mindenben voltak járatosak, ezt a legtöbb iskolában tanítják), hogy fel tudják mérni, meg tudják határozni, egy gömb – bocs, geoid – felületű bolygón élünk. (Pedig akkor még nem is voltak szuperszámítógépek, űrhajók és műholdak…) Mindezt a matematikai, fizikai és hajózási tudományukra, valamint megfigyelésekre alapozva. Senki nem kérdőjelezte meg a tényeket.

Aztán jött a sötét középkor… Az ókori birodalmak széthullottak, az addig begyűjtött tudás elveszett a hétköznapi emberek számára. Mindaz, ami a kőkorszaktól kezdve megtapasztalt az emberiség, ment a kukába. Lehetett elölről kezdeni. Nagyon nagy ellenszélben. A Bibliára hivatkozva, valamint a tudatlanságra alapozva elhitették az emberek tömegeivel, hogy a Föld lapos, és aki mást állít, az eretnek, és Isten ellen való a kinyilatkoztatása, ki kell átkozni, és minden eszközzel el kell hallgattatni. Igen, a középkorban is voltak, akik nem birkaként gondolkodtak, és kérdéseket tettek fel, amire nem kaptak válaszokat, így maguk kezdtek válaszokat keresni a kérdéseikre.

Nem csak az ókori görögök foglalkoztak hajózással, matematikával, fizikával és csillagászattal. Egyiptom, Róma, Macedónia, Kína, és még sok más ókori civilizációt fel lehetne sorolni, ahol tudós elmék éltek, és a csillagok járásából sok dolgot megállapítottak. Ráadásul meg is osztották egymással a tudásukat a különböző népek.

Ha végigtekintünk a történelmen, rájöhetünk, hogy a középkor nem tartott olyan sokáig, viszont a tudatlanság igen. Csak a papok birtokolták a tudást, ám ahogy az emberiség ismét fejlődni kezdett, ez az állapot tarthatatlanná vált. Bár továbbra is igyekeztek meggátolni a tudás kiszivárogtatását. Marco Polo korabeli leírása alapján eljutott Kínába, hírt adott távoli vidékekről. Ezt majd a szakemberek eldöntik, valóban így volt-e avagy sem. A hajózás és a kereskedelmi útvonalak révén az európai ember az Arab térségen túl eljutott Kínába és Indiába is. A kereskedelem révén számos különleges fűszer jutott el az európai országokba, valamint az évszázadok folyamán rengeteg információ és a lőpor is.

Galilei, Kepler, Kopernikusz, Giordano Bruno. Csak néhány név azok közül, akiket mindannyian ismerünk, és tanultunk róluk. Igen, csillagászattal is foglalkoztak. Megfigyeléseket, számításokat végeztek, amik az addigi Földközpontú világkép helyett a Napközpontú világképet helyezték a középpontba. Időközben Kolumbusz Kristóf felvetette, különböző térképeket tanulmányozva, hogy a Föld gömbölyű, és nyugat felé hajózva elérheti Indiát, így jelentősen csökkentheti a kereskedelmi útvonalakat sújtó adókat. Ezt is tanultuk történelemből, tudjuk, hogyan végződött. Jöttek a többiek, és fokozatosan feltérképezték bolygónkat. Ugorjunk. Ugye azzal is tisztában van mindenki, hogy a vikingek is eljutottak Amerikába, jó néhány évszázaddal Kolumbusz előtt? Nem? Olvassanak utána.

De vissza a modern kori Lapos Föld elmélethez. Kíváncsiságból megnéztem egy magyarországi YouTube csatornát, ami a 2012 óta ismét erőre kapó Lapos Föld mítoszt lovagolja meg. Tudom, én vagyok a hülye, hogy ilyenekkel kínzom magam… (Kiégtek az agysejtjeim… Igen, erre sokan felhördülhetnek, és feltehetik a kérdést: A mik?) A csatorna neve: Info Bubble. (Ha jót akarsz magadnak, nem nézed meg!)

A csatornát működtető emberke – a nevét nem tudom, nem is érdekel, és nem is lényeges –, a Bibliára hivatkozva igyekszik bizonyítani a nagy „igazságot”, hogy egy világszintű összeesküvés áldozatai vagyunk mindannyian. A NASA a kezdetektől hazudik a Föld alakjáról, nincsenek se bolygók, se csillagok, az egész csupán egy nagy-nagy illúzió, számítógép által generált világ (Ó, te is olvastad a Galaxis útikalauz sorozat vonatkozó könyvét?…), de a Lapos Föld hívők már öntudatra ébredtek, és meg fogják dönteni az egész háttérhatalmat, ami elnyomásban tartja az embereket.

Az érveik kikezdhetetlenek, és minden alapvető ténybe belekötnek, ami a Föld gömbalakját igazolják. Tagadják a gravitáció létezését is. Akkor miért nem lebegünk? Miért esik az eső, a hó, és miért zuhannak le a repülők? Ja, hogy a korong alakú Földet mozgatják felfelé… Értem. Érdekes elképzelés. Akkor miért csak itt-ott történnek ilyen balesetek? Mert ha az egészet mozgatják felfelé, akkor minden levegőben tartózkodó légijárműnek le kellene zuhannia. Na, erre mi a válasz? Megmondom: Csak. Mintha egy 3 éves, sértett kisgyereket hallanék. Ezzel a kinyilatkoztatással minden el van intézve… Fogadd el. Érvként. Tényként. Ne vitatkozz! Szánalmas.

Szerintük senki nem járt az Antarktiszon, sem az űrben. Mindez csupán hazugság, és kamu. Álljunk egy itt egy pillanatra, és tegyük fel a kérdést: Kinek lenne érdeke eltitkolni a Föld valódi alakját? Mit nyerne általa? Egy ilyen szintű összeesküvés a világ összes kormányát, fizikusait, csillagászait, hírportálokat, újságírókat, és mindenkit érintene. (Túl sok lenne az összes érintett hivatalt felsorolni) Vajon egy oknyomozó újságíró sem akarná kideríteni az igazságot?… Csak kérdem… Mi a helyzet az amatőr csillagászokkal? Ők elhallgatnák az igazságot? Kétlem. Hiszen egy jobb amatőr teleszkóppal is megfigyelhetőek a bolygók és a csillagok.

A Lapos Föld hívők szerint nem létezik a világűr. Csupán egy nagy, áthatolhatatlan búra van, amire fel vannak festve a csillagok, a Nap és a Hold a búrán belül kering. Nem történt meg a Holdra szállás, minden, az űrben készített felvétel hamis, csupán fotó-realisztikus CGI. (Hol lehet ilyen hiper-szuper számítógépeket kapni? Vennék egyet. Ja, ezek a NASA és a világ többi űrügynökségének, meg a filmstúdióknak vannak fenntartva… Nem szóltam. Megsúgom, egy jobb képszerkesztőprogrammal, egy kis tudással és időráfordítással otthon is lehet ilyen képeket összerakni…)

Rengeteg dolgot lehetne még felsorolni, nem akarok mindenre kitérni. Túlságosan fárasztó és hosszadalmas lenne. Hiába magyarázzák el fizikusok, csillagászok, űrhajósok és mindenki más, hogyan működik a Föld, a gravitáció, és minden más, valamint ma már hétköznapi dolog is, a reakció erre: Agymosott vagy, és a háttérhatalom a markában tart.

Sajnos az elvakultság ellen semmit nem lehet tenni. A vita érvek-ellenérvek csatája. Nem érdekli őket, hogy vannak időzónák, és ebből adódó időeltolódás, ami csak egy gömb felületű bolygón lehetséges. Ahogy az évszakok váltakozása a Föld Nap körüli pályájából adódik. Szimplán figyelmen kívül hagynak minden tényt.

Belegondolt már bárki is, hogy ha egy korong alakú bolygón élnénk, akkor valószínűleg nem három, hanem csak két dimenziós létformák lennénk? Mint ahogyan ezzel eljátszadoztak anno a Mézga Aladár különös kalandjai című rajzfilmsorozat egyik részében is…

És mire hivatkoznak? A Bibliára és a Mindenhatóra. Vallás és hit. Vak hit (Legalábbis ezt tapasztalom a megnyilvánulásokból…) Ezzel érvelnek. Ez szerintem szimpla tudatlanság és nemtörődömség. A probléma fő forrása, hogy nem is akarják tudomásul venni a tényeket. Szerintük a Föld márpedig lapos, mert a Teremtés könyvében ez vagyon leírva, minden ezzel ellentétes állítás hazugság, és a média által terjesztett torz kép hatása. Csak ők tudják az igazságot. (De jó nekik…)

Nem vagyok vallásos, meg sem vagyok keresztelve, fizikus, csillagász meg pláne nem. Életem folyamán megtanultam elfogadni a tényeket. Végighallgatom az emberek érvelését, és elmondom a saját érveimet. Képes vagyok belátni, ha valamiben tévedtem, vagy nincs igazam. Erre a Lapos Föld hívők nem képesek. Akik ismernek, tudják, hogy szeretek fotózni. Kedvenceim a csillagfotók készítése. Nincs professzionális fényképezőgépem, csak egy belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépem, amivel jó néhány csillagfotót lőttem már. Maximális záridő (30 mp) mellett is szemmel látható a csillagok elmozdulása. Erre vajon mit lépnének a Lapos Földesek? Illúzió? Káprázat? Bemozdult a gép? (Volt már rá példa, az másként néz ki…) Á, megvan! Én is a háttérhatalom bérence vagyok. (Bár úgy lenne, dugig lennék sok-sok pénzzel…)

Egyik kedvenc hivatkozási alapjuk, hogy a Föld görbülete azért nem látszik, mert nincs is. Az Info Bubble csatorna üzemeltetője rengeteg „bizonyítékot” hoz fel erre. Azt miért nem lehet belátni, hogy a Föld felszínéhez képest nagyon kicsik vagyunk, és alacsonyan vagyunk ahhoz, hogy lássuk a görbületet. (Ezt nem én állítom, hanem elismert fizikusok) Szerintük minden felvétel, ami a Föld gömb alakját hivatott igazolni, halszem optikával készült. És vissza is kanyarodtunk a korábbi részhez, a NASA és más űrhivatalok által közzétett képek csupán fotó-realisztikus CGI-ik.

Figyelemmel követem a tudományos híreket, de mivel kevés a tudásom ahhoz, hogy reálisan megítéljem az adatokat, amiket egy-egy cikkben leírnak, nem kérdőjelezem meg az állításokat. Pusztán érdeklődő vagyok a különböző eredményekkel kapcsolatban. (Tudom, ez is arra bizonyíték, hogy milyen jól manipulálható vagyok a háttérhatalom által… Kérdezzenek olyan embert, aki igazán ismer, majd ő elmondja, valóban így van-e…)

Ami igazán kiakasztott az említett YouTube csatornával kapcsolatban, amikor dinoszauruszokról kezdett értekezni. Kiollózva komplett jeleneteket a Jurassic Park és a Jurassic World című filmekből. Közben azon merengett, és elmélkedett, milyen jó lesz majd, ha ezek az élőlények ismét megjelennek a Földön, és benépesítünk velük más bolygókat. (Nem történt semmi ferdítés, így mondta… Még mielőtt valaki erre hivatkozna.) Milyen kis aranyosak a dínók, és milyen jó lesz, amikor a kezünkből esznek. (Szó szerint… �) Szerintem ez is jól példázza, mennyire ostoba módon szemlélik a világot.

Másik kedvenc témám, hogy szerintük senki nem járt az űrben, mert a kupola áthatolhatatlan, és az állítólagos felvételek mind olyan repülőgépek belsejében történtek, amelyek szimulálják a súlytalanságot. (De több percen keresztül?) A haj lebegését még meg lehetne oldani különböző kozmetikumokkal, de egy nyaklánc esetében? Vagy egy vízcsepp, esetleg más tárgy miért lebeg? Na, mindegy. Ezek pusztán apró érdekességek.

Nem dolgom fölöttük ítélkezni, csak nagyon zavaró ez az elvakult és arrogáns álláspont, amit képviselnek. Nálam nagyobb koponyák tényekkel igazolták a Föld gömb (geoid) mivoltát. És amit egy ilyen videóban is feltettek kérdésként, kinek lenne ez érdeke, valamint hogyan tudnának több millió embert rávenni a hallgatásra? Mindez rengeteg pénzbe kerülne, és biztosan gikszer csúszna a gépezet működésébe. Ergo ez az egész dolog teljesen értelmetlen.

Sok dologra nem tértem ki, nem is a tisztem, csupán rá akartam világítani, milyen kártékony egyes emberek munkálkodása egy vélt igazság bizonyítására. Melynek mozgatórugója a vallási fanatizmus és a hit. A vak hit. Minden ellenkező álláspontot elvetnek. De ezt már említettem.

Zárásként még annyit, hogy Stephen Hawking, a közelmúltban elhunyt elméleti fizikus kijelentette, az univerzum egész létezése és működése megmagyarázható a fizika törvényeivel, nem igényli semmilyen felsőbb hatalom (Istenség) létezését, beavatkozását. (Igen, ő is járt az űrben, biztos lefizette a háttérhatalom…)

Csak ennyit szerettem volna. Köszönöm a lehetőséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://irasok-sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4614679428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BCS911 2020.07.02. 01:38:59

Van egy olyan probléma hogy rengeteg fizikai mérés és egyéb dolog azt mutatja, hogy lapos föld is lehet. Persze vannak amik gömb földet erősitik, például a náza videók, de azokkal meg az a baj hogy tényleg lehet 3d videó, mert tele vannak kérdéses részekkel, a régebbiek pedig simán lehetnek makettek.
süti beállítások módosítása