Pitőr különböző írásai

Pitőr különböző írásai

Mortal Kombat 2021

2021. április 25. - Pitőr

Megnéztem a legújabb Mortal Kombat filmet, ami csak és kizárólag az előzetesek alapján tűnt jónak és izgalmasnak, a kész film jól kezdett, ám menet közben elveszett a lendület. A látványra nem lehet panasz, végre nem egy steril, számítógép által generált világot látunk

A film nézése közben azon gondolkodtam, hogy miért arról szól a történet, hogy a földet védelmező harcosok felkészülnek a viadalra, és miért nem magáról a viadalról, ami végül teljes egészében kimaradt a filmből. Szerintem sokkal szerencsésebb megoldást is lehetett volna találni. Ugye a Mortal Kombat rajongóknak nem kell elmagyarázni, bemutatni, ki kicsoda, honnan jön, mi a motivációja, stb. Az új nézők viszont ezek nélkül az információk nélkül nem tudnak azonosulni a karakterekkel, nem tudják eldönteni, ki lesz a kedvencük. És tudjuk azt is, hogy sok olyan néző van, aki hallott a Mortal Kombat videójáték sorozatról, ám sosem játszott vele.

Egy videójátékot filmre adaptálni szinte egyenlő a lehetetlennel. A Mortal Kombat esetében ez fokozottan igaz, mivel a játék lényege a verekedés rengeteg vérrel, és a brutális kivégzések. Bár a filmkészítők mindig is próbálkoztak a számítógépes játékok filmre adaptálásával, ezek kivétel nélkül mind csúfos bukást könyvelhettek el. Aki látta az 1995-ös Mortal Kombat filmet, és annak 1997-es folytatását, tudja, hogy milyen alacsonyan volt akkor a színvonal. A Mortal Kombat: Annihilation (Magyarul: A második menet) még az előző filmnél is lejjebb helyezte a lécet, és bizony a végeredmény már akkor gagyinak számított. Úgy is rossz volt nézni a filmet, hogy moziban láttam, és zavart, hogy milyen rosszul csináltak mindent, A fényképezés, a vágás, a számítógépes effektek egyszerűen kínosan nevetségesek voltak. Az egyetlen értékelhető pozitívum a jól eltalált technó zenék voltak.

De vissza a legújabb Mortal Kombat filmhez. Szerintem az egész dolog jobban működött volna, ha készítenek egy felvezető sorozatot mondjuk egy órás részekkel, melyek bemutatják a karakterek életútját, motivációját, a Külső Világ és a földi birodalom születését, hogyan lesz Rayden a Föld védelmezője, hogyan lesz Shao Khan a külső Világ ura, Shang Tsung a mágusa, bepillantást nyerhettünk volna egy-egy Mortal Kombat viadalba, és látjuk, ahogy a földi harcosok éppen győzelmet aratnak, vagy elbuknak. Itt meg lehetett volna villantani Goro herceg hatalmas termetét, brutális erejét, és azt, ahogy az öreg Shang Tsung képviselője lesz a viadalokon, és egyre másra pusztítja el a harcosokat a legdurvább módokon.

Mikor ezek így apránként fel vannak építve, tudjuk, ki honnan jön, mi mozgatja a cselekedeteit, hogyan kerül kapcsolatba Rayden-nel és a Mortal Kombat viadallal, akkor jöhetne lezárásként a film, ami már magára a Mortal Kombat viadalról szól. És egy sorozat jó lehetőség arra, hogy össze legyenek kapcsolva a karakterek. Ha látnánk azt, hogyan alakul ki a Föld harcosainak szövetsége Rayden irányítása alatt, ezzel szembe lehetne állítani azt, ahogy a Külső Világ csapata összeáll, és végül sor kerül a mindent eldöntő viadalra.

Ezzel a megoldással szerintem jobban ki lehetne bontani az egész Mortal Kombat univerzumot, és két nagy film között lehetne azzal játszani, hogy kivel mi történik a későbbiekben. Hogyan dolgozza fel például azt, ha egy jó barátja meghalt a viadalon. És szépen lehetne tovább vinni az átívelő szálakat, hogy mi történik azokkal a harcosokkal, akik a Külső Világot képviselték a viadalon, ám elbuktak.

Ami nekem fájdalmas pont volt a filmben, az Goro nagyon gyors bukása. Goro a videójátékban egy brutális, magas és erős ellenfél. Bizony nem egyszer volt, hogy a Mortal Kombat 4-ben a leglazábban fogta a karakteremet, és a földhöz csapkodta, vagy éppen eltörte a gerincét, ráugrott és megtaposta. Ezeket a képességeket simán át lehetett volna, sőt, szerintem kellett is volna emelni a filmbe. Ahogy két kézzel megfogja a harcost, a másik két kezével meg szétveri. Ehelyett rövid úton kinyírták Goro-t… Éppen csak megvillant, és már el is bukott.

Összegezve a filmet: Volt egy jó nyitány, ám utána teljesen szétesett, és érdektelenségbe fulladt. Ennél még a Mortal Kombat Legends: Scorpions’ Revenge is klasszisokkal jobb. A készítők nagyon jól kihasználták az animáció nyújtotta lehetőségeket. Sok esetben látjuk, ahogy törnek a csontok. Hiába, sokszor a legegyszerűbb megoldás hozza a legjobb eredményt. És a film végig izgalmas tud maradni, ellentétben a Mortal Kombat mozifilmmel. Sajnos a Scorpion vs. Sub-Zero összecsapás nem lett olyan izgalmas a film végén, mint az elején. Látványos volt, és megvillantak a karakterek, ám valami mégis hiányzott ebből az összecsapásból…

A bejegyzés trackback címe:

https://irasok-sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7116512154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása