Pitőr különböző írásai

Pitőr különböző írásai

Lehetne-e életrajzi filmet forgatni Orbán Viktorról?

2022. szeptember 12. - Pitőr

A napokban azon gondolkodtam II. Erzsébet királynő halála kapcsán, hogy az angol monarchia egykori uralkodója mennyire nem vette zokon, ha filmet forgattak róla és a családjáról.

Azt nem tudom, a filmeseknek ilyen esetben kellett-e egyeztetniük az uralkodóval, volt-e bármilyen protokoll ezzel kapcsolatban. A 2006-ban készül A királynő című film jutott eszembe, amiben a kiváló angol színésznő, Helen Mirren alakította II. Erzsébetet, amiért Oscar-díjat kapott. A királynőről és közvetlen környezetéről több film is született az évek folyamán, és egyiket sem meszelték el, nem akadályozták a megjelenésüket. Ott van még egy nagyszerűnek tartott sorozat A korona címmel. Nem láttam a sorozatból egy részt sem, így nem tudok ezzel kapcsolatban véleményt alkotni, mennyire lehet reális az uralkodó család mindennapjainak a bemutatása. Az viszont tény, hogy II. Erzsébet királynőnek volt humora.

Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, vajon mit szólna hozzá Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, Orbán Viktor, ha valaki megpróbálna róla életrajzi filmet készíteni, bemutatva a gyerekkorát, a Soros alapítvány által felhasznált segítséget arra, hogy Oxfordban tanulhasson. És itt nem arra gondolok, hogy Orbán Viktort magasztalni kellene, hanem a lehető legrealistábban, részrehajlás, pátosz nélkül, hitelesen bemutatni. Az elmúlt 30 év politikai szerepvállalására is kitérve, ami önmagában elég alapanyag, honnan indult a korábbi liberális politikus, és milyen úton-módon jutott el oda, ahol most tart, milyen változásokon ment keresztül.

Érdekes lenne látni, hogyan változott a politikai iránya, mi az oka annak, hogy Soros Györgyöt ellenségnek tekinti, és minden eszközzel el akarja lehetetleníteni, vagy legalábbis nagyon kis területre igyekszik visszaszorítani a független, kritikus médiumokat. Mi az oka annak, hogy 2010. óta kormánypropagandára van szükség a kormány és Orbán Viktor legitimitásának, valamint működésének és „sikerességének” az igazolásához? Hogyan vált Magyarország kormányának, miniszterelnökének ellenségévé az Európai Unió és annak irányításáért felelős testületek? Miért keletre húz a vezetőség? Miért ragaszkodik Orbán Viktor ennyire Vlagyimir Putyin Oroszországához és annak energiahordozóihoz?

Erről kollégáimmal, barátaimmal is többször beszélgettem, ők is azon a véleményen vannak, hogy a kormányzat csak a saját jólétét tartja szem előtt, az oktatás, az egészségügy romokban, az árak az egekben. Ez vajon jó irány? Nagyon nem. Azt a rengeteg pénzt, amit a modern és korszerű futball-stadionokra költött a kormányzat az elmúlt 12 évben, lehetett volna sokkal fontosabb, sürgetőbb dolgokra fordítani, mint infrastruktúra, egészségügy, oktatás, szociális háló átalakítása.

Vajon hozzájárulna Orbán Viktor, hogy életéről hiteles és objektív film készüljön, ami bemutatja az eddigi életútját, politikai pályafutását, irányváltásait? Szerintem nem. Nem szeretné látni azt a kíméletlen tükröt, ami megmutatja, mennyire rossz irányba ment el. A paródia mehet, mert azt nem lehet komolyan venni, még akkor sem, ha komoly témákra tapint és világít rá.

Szerintem szükség van a független, részrehajlás nélküli életrajzi filmekre, még ha ezek azzal is járnak, hogy lerombolnak egy mítoszt, egy illúziót. És hiába szeretné Orbán Viktor, és a Fidesz, valamint a NER elhitetni, hogy mindenért csak és kizárólag Gyurcsány Ferenc a felelős, nem ő van hatalmon 12 éve… Ki az a hülye, aki folyamatosan visszanyúl 16 évvel ezelőtti dolgokhoz, és minden rossz dolgot egyetlen emberre, egyetlen eseményre (öszödi beszéd) vezet vissza? 12 év alatt a Fidesznek és Orbán Viktornak volt lehetősége kijavítani a hibákat, ám ez nem történt meg.

Ami régen, a kádári korszakban Állami volt, arra mostanra ráragasztották a Nemzeti jelzőt. Kár, hogy ilyen kontextusban már régen nem állja meg a helyét, csak egy kiüresedett frázis lett belőle.

Egy életrajzi film, ami igyekszik reálisan, objektíven bemutatni Orbán Viktort, rengeteg kutatómunkát igényel, és ehhez a politikai ellenfeleket is meg kell szólaltatni, minél reálisabb, hitelesebb kép rajzolódjon ki róla. És ehhez bizony a múltba is vissza kell nyúlni, milyen volt gyerekként, milyen volt diáknak, ki, hogyan emlékszik rá. Minél árnyaltabb legyen a róla kialakítandó kép, amennyire lehet, elkerülve az elfogultságot és a démonizálást. Ami nagyon nehéz, mert mindenkinek van valamilyen véleménye, meglátása Orbán Viktorral kapcsolatban, a szubjektivitást nem lehet teljes egészében kizárni. Ettől függetlenül szívesen látnék róla egy olyan filmet, ami bemutatja, kik és milyen hatással voltak rá, miért esett át ennyire a ló túloldalára, mi az a belső félelem, ami arra indítja, hogy mindenkit, aki kritizálni meri, igyekezzen elhallgattatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://irasok-sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7017929711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2022.09.13. 10:03:23

Hámmá hogyne lehetne a Felcsúti Kisputyinról. Csak mellékelni kell hozzá a köpőcsészét.

Minden ballib bérretteg 2022.09.13. 11:04:28

Egyből lejön, hogy egy Gyurcsnyista bérrettegő szerkesztette a posztot.
Miért lenne kötelező egy politikusnak, akik Soros támogatását elfogadták, kinyalni Soros seggét, feladva az érdekképviseletet amiért megválasztották az emberek ?
Hogy kéoviselje a körzetet, kerületet, települést, országot, ahol megválasztották ?

Egyébként Soros listázza azokat, akik az ő általa irányíott Nyílt társadalom NGO-it szolgálják a munkájukkal pl itt: www.nezopontok.hu/2017/04/19/soros-megbizhato-szovetsegesei-az-europai-parlamentben/

Szerintem azok érdemelnek megvetést, akik ezen a listán szerepelnek, és a Soros/Biden féle üzleti érdekekekt képvisleik NGO-kon keresztül, ahelyett hogy azokat képviselnék akik megválasztották.

Akik pedig 30 felettiek, azok éltek Gyurcsány elkúrása idején, és ezen emberek óriási többsége soha nem fogja visszahozni Gyurcsányt, mert Orbán ezerszer jobb választás.
És ez mivel tapasztalat, így az uszítás, és O1G nem működik. :)

Persze Orbántól van jobb, és meg is választjuk majd vélhetőleg, ha az alternatívát nem az elkúró Gyurcsány irányítja majd, és nem a bloggerhez hasonló seggnyalói magyarázzák majd a bizonyítványt. :D

Objektivitás, meg szubjektivitás mi ? Osotba hülye. Visszhangkamrák vannak, és mindenki bezárta magát egybe. Valaki annyira, hogy nem is látja a külvilágot onnan, és azt hazudja ő maga a megtestesült objekltivitás. Ez mindkét oldalra jellemző egyébként, hogy az elvakultak nem látnak ki a gödörből, vagy visszhangkamrából, vagy abból a szarból ahol a saját gyűlöletük élteti őket.
Az O1G tipikus példája ennek, ahogy a Gyurcsány utálat is, ami nem tapasztalati tényekre korlátozódik.

kewcheg 2022.09.13. 12:04:05

@Minden ballib bérretteg: pontosan.Én emlékszem.Hogy plasztikus legyen a helyzetértékelés: jelen PM.vezetése alatt egy pincében élünk, kicsit nyirkos,penészes,van néhány patkány is, de a világítóablakon leszűrődik némi fény, és dobálnak le maradékot is, szal valahogy ki lehet bírni.Ugyanez gyurcsánnyal: ezer méter mélyen lévő tárna, fény nincs,pokoli hőség,levegő alig, meg amit még el lehet képzelni.Persze élhetnénk a szuterénben is, mint mondjuk a szlovének, már alig lenne dohos szag, és a járdán menők lábait is látnánk, vagy még feljebb, a tetőteraszos kecóban is mint Svájc, dehát 89-90- ben az akkor antal joskapisták, meg a hasonszőrű barátaik ezt intézték....:)

birkamenet 2022.09.13. 12:15:25

@Minden ballib bérretteg:

Háppontosan erről szólna a film, hogy orbán gazdád putyin seggét nyalja! Egyedüliként az EU-ban.

Meg ti is benne lesztek bulgár birka, a kétmillió fanatikus éttelmi fogyatékos birkatábora.

Annyira várom a filmet, hogy megtudhassam, hogy orbánt Oxfordban negpróbálta-e beszervezni a KGB, mert akkoriban ez állandó tevékenységük volt.
Deppersze tuti hogy semmi beszervezés nem volt, nem ezért támogatja orbánod putyint minden fronton.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.13. 13:05:44

..... Már ott tartanánk....!
Elhatárolódom magamtól!!

Minden ballib bérretteg 2022.09.13. 13:31:46

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Sose hagytam el, csak pihentem, dolgoztam..
Nem nagyon érdekelt a polidili, mert a dolgok mentek maguktól.
Te és a többi ballib Gyurcsány seggnyalók szoptak, az ország meg haladt előre.. ;)

Most se érzek sok indíttatást, de megint van egy kis időm, hogy a magadfajta Gyurcsány seggnyalókat helyretegyem.. :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.13. 15:01:05

@Minden ballib bérretteg: az megvan, hogy Gyurcsány seggnyaló az e retkes telibebaszott kurva anyád??
Dehát ezt az agyhalott bandád nem képes felfogni.

birkamenet 2022.09.13. 16:39:20

@Minden ballib bérretteg:

Mit dolgozik a magadfajta értelmi fogyatékos fidernyákja? Éjjel-nappal a palávert hivja?

6.Lenin 2022.09.13. 19:28:33

Miért ne lehetne, de 3 a magyar igazság+ 1 ráadás.

A) a Fideszből csinálná valaki
B) ellenzéki oldalról egy gyökér
C) egy elfogulatlan
D) az EU szemszögéből egy EP-s köcsög

Mind a 4 megnézése után lehetne róla egy igen torz véleménye mindenkinek a hovatartozása szerint.

Egy tuti biztos, nem a poszt írójának kéne csinálnia, gyökér hozzá.

luis5 2022.09.13. 21:06:14

Milyen sajtot nyom el? Független objektív FOS?
És az melyik organum lenne???
Valaki megirna????
süti beállítások módosítása