Pitőr különböző írásai

Pitőr különböző írásai

Elmélkedés az Internet hasznosságáról

2019. március 24. - Pitőr

Internet. Röviden, és tömören megfogalmazva: egy nagy, az egész bolygót átszövő számítógépes hálózat, melyen rengeteg információ áramlik át másodpercenként. Hogy mekkora adatmennyiség? Még csak megbecsülni sem tudom. (Nem is az én dolgom) Az internet történelmét nem taglalnám, akit érdekel, az megtalálja valamelyik internettel foglalkozó könyvben, vagy rákereshet a Wikipédiában. (Ironikus, hogy az internetre keres rá az ember az interneten… érzik benne az ellentmondást?)

Napjainkra az internet lett a legalapvetőbb telekommunikációs hálózat, teljesen háttérbe szorítva a rádiót, a televíziót és a telefont is. Igaz, hogy sok helyen a telefonhálózatot használják a cégek az internet szolgáltatás biztosításához, de nagyon sok helyen érhető már el ingyenes Wi-Fi vagy műholdas internet is. Mindezt a mobil eszközök robbanás szerű fejlődése és terjedése hozta magával. Jelen pillanatban teljesen általános az okos telefonok használata, így az ember szinte bárhol, bármikor elérhető, bármikor hozzáfér az internethez. Ez mennyire előnyös? Döntsék el maguk. Vagyok annyira régimódi, hogy ha valamerre utazok, akkor otthonról tájékozódom, merre találok dolgokat az adott településen. (Szeretem az agyamat használni a tájékozódáshoz, és gondolkodásra ösztökélni…) Igen, tudom, hogy a mai okos telefonokban van GPS funkció, valamint térkép szolgáltatás is. Viszont ennek hátránya, hogy az emberek nem használják tájékozódásra az agyukat. Az agyunk azért van, hogy használjuk.

Két éve, mikor Balatonlellén, Balatonszemesen és Balatonbogláron jártam, csak az agyamra bíztam magam, hogy megtaláljam azokat a helyeket, amiket meg akartam látogatni. És ez bizony rendesen igénybe vette a memóriámat is, viszont voltam annyira előrelátó, hogy bebiztosítsam magam, és felírjam egy cetlire a címeket. Ez rengeteg talpalást jelentett, ami elég rendesen lefárasztott. (Igen, még mindig régimódi vagyok…) Balatonbogláron a Gömbkilátót látogattam meg, amiről az interneten olvastam, és a Google térkép szolgáltatásának használatával lőttem be, merre kell keresnem. Vajon mennyire nézhettem ki viccesen, ahogy Balatonlelléről átgyalogoltam Balatonboglárra, majd a hegyen megpillantva a Gömbkilátót addig mentem, ameddig meg nem láttam a jelzést, jelzéseket merre találom? Ezt szintén önökre bízom. Onnantól követtem a táblákat egészen addig, ameddig el nem értem a kitűzött célomhoz. Ez csak egy példa, hogy az internet hasznos is tud lenni a támpontok megadásában.

Balatonszemesen a Rockpart rendezvényt látogattam meg, mert fellépet kedvenc szimfonikus metál együttesem, a holland Delain. Tudják, hogyan találtam oda? Bingó! Gyalogoltam. Megvolt a cím, merre kell keresnem. Egy idő után viszont már csak a zenét kellett követnem. Előzőleg felmértem, mit merre találok ezen a csendes balatoni településen.

Az emberek többsége mégsem tudja jól használni az internetet. Főleg a közösségi médiát nem. Hadd ne soroljam fel azokat az oldalakat, melyek elvileg az emberi kapcsolatok ápolását tűzték ki célul. Rengeteg olyan dolog van az interneten, ami hasznos, de sajnos sok olyan is van, ami inkább kártékony. (Mindenre lehetne példát hozni)

Az internet általános megjelenése magával hozta a függőségek egy új válfaját az alkohol, a dohány, a drog és a szex mellett. Megjelent az internetes pornó, ami olcsó szórakozási módszer, és pont ezért negatívan befolyásolja az emberi kapcsolatokat. Általánossá vált, hogy minden kommunikációt az internet segítségével bonyolítunk, és nem élő szóban. Emiatt szép lassan elsorvad az agyunk, mert nem használjuk azokra a dolgokra, amik az alapvető funkciói közé tartozik. (Ebben megint van egy adag irónia, hogy pont olyan ember fogalmaz meg kritikát, aki maga is nagyon sok időt tölt számítógép előtt ülve az interneten bóklászva… Kövezzenek meg érte)

A bejegyzés trackback címe:

https://irasok-sztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6014713909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása